måndag 23 december 2013

Bilar och palats

Vi har som sagt hyrt en bil som passar dåligt in i stadsbilden här. Den lilla Mazdan är ju förstås lätt att fickparkera, men det verkar inte vara något man prioriterar här.
En av de första sakerna som slår en här är att man inte ser en enda gammal bil, och att de flesta är bensinslukande monster. Så blir det förstås när bilarna är billiga i inköp och bensinen nästan gratis. Vi tankade vår bil igår efter att varningslampan för bensinen började blinka. Full tank, inklusive lite dricks till killen som tankade(!) kostade ungefär hundra svenska kronor. Inte direkt ett incitament att skaffa miljöbil. Parkeringen i centrum kostar mellan fyra och fem kronor per timme, eller femton kronor för ett dygn. Man kan lugnt säga att bilen är kung här.

Igår tänkte vi också åka på en kamelfestival som hålls varje år. Det lät som ett roligt evenemang. I lokaltidningen hittade vi en vägbeskrivning som var lika glasklar som den var totalt felaktig. Enligt den skulle det vara c:a 45 km till den angivna platsen. Efter drygt 60 km utan en enda skylt gav vi upp och vände hemåt. En extra koll på kartan visade att det verkliga avståndet var över 170 km. Så det blev inga kameler.
Snopet!
Samma lokaltidning som gav vägbeskrivningen till kamelfestivalen skrev också om julmarknaden som idag skulle hållas på Emirates Palace, ett av stadens finaste hotell. Eftersom vi inte lärt oss något av gårdagen, trodde vi förstås på tidningens beskrivning av en stämningsfull marknad som förde tankarna till Tyskland och Nordeuropa... Verkligheten - en konstgjord snögubbe, en julgran och ett pepparkakshus. Inte mycket till julmarknad. Däremot var det en upplevelse att se det helt fantastiskt lyxiga hotellet, där till och med uppfarten till entrén är gjord av marmor. Invändigt är taken förgyllda och den billigaste bakelsen i cafeterian kostar nittio kronor.

Vår lilla bil gjorde ett ganska komiskt intryck i garaget bland ett flertal Rolls-Royce, Porsche, BMW mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar