lördag 14 december 2013

Mycket nytt - och lite som hemma.

Med trettio timmars framförhållning fick vi alltså veta på onsdagsmorgonen att vi skulle flyga till Abu Dhabi på torsdagen. Tur att vi redan packat väskorna. Flyttfirman kom nämligen och började tömma vårt hus samma dag. Det var alltså i sista sekunden som vi kom iväg till slut.

Något omskakade av de snabba vändningarna satte vi oss så i en taxi för att åka till Arlanda. Där väntade den första nya upplevelsen - en Boeing 787 'Dreamliner' och tre platser i business class. Det hade inte gjort något om resan varit lite längre...
Och för den som undrar hade Viggo valt kläder själv.
Ungefär sex timmar senare mellanlandade vi i Doha, där Qatar Airways har en särskild terminal för sina business och första klass-resenärer. Det var ett väldigt kort stopp, så vi hann varken utnyttja spat eller den lyxiga restaurangen. 
En kort flygning senare landade vi strax efter klockan två på natten i Abu Dhabi. Den andra nya upplevelsen var att mötas vid planet av en särskilt utsedd assistent i röd jacka som snabbt lotsade oss förbi inpasseringskontroller, visumstämpling med mera och ut till vår väntande chaufför. Han körde oss, och vår enorma mängd bagage, till hotellet där vi skall bo nu i början. Sjukhuset står för boende under de första tre månaderna, en slags provanställning. Efter det får vi själva hitta ett hus att hyra. Vi skall dock försöka skynda på processen lite. Det är inte helt optimalt att bo mitt i stan med ett barn som gillar att springa omkring. Dessutom är det ganska långt till sjukhuset och till skolan som vi tror att Viggo skall gå i.

Efter bara ett par timmars sömn var det dags att gå upp för att äta frukost. Sedan en snabb visit på ett av stadens många köpcentra för att skaffa SIM-kort till mobilerna. Viggo fick också hälsa på tomten och lämna sin önskelista.

Därefter åkte vi till Ikea(!), som ser precis ut som alla andra Ikea-varuhus vi varit på tidigare. Viggo fick köttbullar till lunch i restaurangen. Sedan träffade vi en grupp svenskar med barn i skolan här. Tillsammans med svenska ambassadörens fru hade de ordnat ett luciatåg för de anställda på varuhuset. Sanna hade köpt en fin tomtedräkt till Viggo, men han var lite för blyg för att vara med. Det var i alla fall lite annorlunda att uppleva lucia när det var närmare trettio grader varmt och rejält fuktigt i luften. Som hemma, men ändå inte.

Efter luciafirandet åkte vi med Nina som gav oss en liten rundtur i omgivningen och sedan tog med oss hem till henne och Fawzi. Viggo och Ayman, deras son, fann varandra och verkade ha väldigt roligt tillsammans. Vi lärde oss en hel del om hur det är att starta ett liv i Abu Dhabi. Viktigast verkar vara tålamod. Vårt har redan blivit prövat ordentligt innan vi kom hit, så värre kan det nog inte bli. Eller?

På kvällen följde vi med hem till ambassadörens residens för ett nytt luciatåg, mingel med andra svenskar och buffé med köttbullar och skinkmacka.

Väldigt trötta men nöjda med dagen var det sedan dags att återvända till hotellet för att sova lite.

Nya äventyr väntar imorgon. Skrev jag att det är trettio grader varmt? Mitt i vintern.

2 kommentarer:

  1. Underbart att få läsa om er resa, drog på munnen flertalet gånger =)
    Jag önskar er all lycka till och följer er blogg!

    SvaraRadera
  2. Kul att ni kom iväg! Blir intressant att höra hur det går för er.

    SvaraRadera