måndag 23 juli 2012

Viggos första skoldag!

Idag var det dags för Viggos första dag på Ohope Beach School - känn på det namnet!

Det var spännande att packa sin skolväska med lunchlåda och gå till skolan.

Mamma får vara med nu i början för att hjälpa till med språket. Dagen började med samling där rektorn talade till barnen och informerade om lite av varje. Till mammas förvåning satt Viggo stilla och lyssnade hela tiden, språket till trots. Det sjöngs också några sånger på samlingen.


Efter samlingen gick barnen till sina respektive klassrum. Viggos lärare heter Mrs Walker.

Klassen är ganska liten ännu, men den kommer att växa under året, allteftersom nya femåringar tillkommer. Här börjar man nämligen skolan på sin femte födelsedag, inte på något fast datum en gång per år. Vill man kan man vänta tills man fyller sex år, så klassen kan växa en bit in på nästa år också.


I klassrummet blandas pedagogisk lek med mer regelrätt undervisning. Dagens mattelektion (!) handlade om bråk. Barnen fick lära sig att dela med två och fyra genom att bl.a. vika ett papper. Det övades också på läsning, och Viggos första läxa var att läsa några sidor i en engelsk bok. Mamma och pappa är riktigt imponerade av hur bra det går. Viggo själv verkar också tycka att det är jätteroligt och han känner sig duktig när han får visa vad han kan.

När det är dags att gå ut, t.ex. för att gå på toaletten, så tar man inte på sig skorna - man tar av sig strumporna. Barfota är det som gäller här i Kiwilandet. Skolgården är också ganska fantastisk med stora öppna ytor och lekplatser. På kullarna ovanför går hundratals får och betar. Lite exotiskt för Viggo, inte så exotiskt för Nya Zeeländarna, förmodligen.


Det har även varit en stor dag för Emma i skolan. På morgonsamlingen förärades hon med en lapp som förkunnade att hon uppvisat "excellence" i skolarbetet. Inte illa efter bara en vecka! Vi är förstås väldigt stolta.

Som synes på bilderna har det varit en regnig dag här i Ohope idag. Det blir ett par sådana dagar till enligt prognosen, men sedan blir det bättre igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar